خدمات اسکن سه بعدی قطعات از زبان جناب مهندس محمدرضا علی پور حقیقی
در مهندسی معکوس، جهت طراحی و ساخت قطعات و مجموعههای صنعتی، ابعاد برداری نوری سه بعدی (digitizing) که در عام، اسکن سه بعدی نامیده میشود، روشی سریع، ارزان و مطمئن میباشد. در فیلم زیر، شما میتوانید با دستگاه اسکن سه بعدی به صورت خیلی سریع آشنا شوید تا بتوانید از این ابزار قدرتمند در مهندسی معکوس بهره ببرید.
در این فیلم، خود دوربین اسکن سه بعدی، لنزهای آن، سه پایه و میزگرد، ابزارهای کالیبراسیون و دوربین فتوگرامتری و اسکیل بارها را مشاهده میکنید. لزوم و روش پاشیدن پودر بر قطعات توضیح داده خواهد شد و چندین نمونه ابرنقاط که محصول اسکن سه بعدی است را مشاهده میکنید.
خدمات طراحی مهندسی کدافزار
– کنترل کیفیت و بازرسی قطعات و مجموعه
– مقایسه مدل طراحی شده (CAD Data) با قطعه تولیدی
– طراحی قالب و ابزار سازی
– بازسازی ابزار و قطعات فرسوده و معیوب
– استخراج مسیر حرکت ابزار بدون ایجاد مدل سه بعدی برای دستگاه های CNC
– ایجاد مدل سه بعدی هر آنچه که مدل دستی آن را ایجاد نموده ایم
– پرونده سازی و ثبت ابعاد قطعات
– تولید سریع با دستگاه های نمونه سازی سریع (Rapid prototyping)
– مهندسی معکوس اصولی
– اسکن سه بعدی اجسام هنری، تاریخی و باستانی (جهت ساخت، بازسازی و حفظ اطلاعات آنها)
– اسکن سه بعدی قطعات خودرو
– اسکن سه بعدی صنایع نفت و گاز
– اسکن سه بعدی نیروگاه ها
– اسکن سه بعدی قطعات ریختگری
– اسکن سه بعدی تجهیزات و لوازم پزشکی و دندان پزشکی
– اسکن سه بعدی صنایع چوب
دوربین ابعادبرداری سه بعدی gom
شرکت مهندسی کیان کَدافزار، با در اختیار داشتن دوربین ابعادبرداری سه بعدی gom و دوربین فتوگرامتری (جهت ابعاد برداری دقیق تر و همچنین ابعادبرداری از قطعات بزرگ و طویل) با مشخصات زیر، آماده ارائه خدمات اسکن سه بعدی با کیفیت عالی به صنایع مختلف می باشد.
چرا اپتیک (optic) ؟
برای اندازه برداری از قطعاتی که قبلا طراحی و یا ساخته شده اند و برای انجام مهندسی معکوس در ساخت آنها میتوان از ابزارهای مختلفی استفاده کرد که از آن جمله می توان متر، خط کش، کولیس، میکرومتر، زاویه سنج، CMM ( Coordinate Measuring Machine )، دستگاه های اندازه برداری نوری (Optic) و . . . را نام برد.
استفاده از CMM و در چند سال اخیر دستگاه های اندازه برداری نوری به دلیل دقت و سرعت زیاد آنها بسیار کاربردی شده است.
اما نکته ای که لازم است در اینجا به آن اشاره شود خروجی دستگاه اندازه برداری نوری است که به صورت ابرنقاط یا همان Cloud of Points می باشد. یک ابرنقاط ممکن است از هزاران نقطه تشکیل شده باشد که مجموع این نقاط هندسه قطعه مورد نظر را مشخص می کند.
دستگاه ابعادبرداری (optic) چیست؟
دستگاه های ابعاد برداری نوری با اسامی دیگری همچون “اسکن سه بعدی”، “دیجیتایزینگ سه بعدی”، “3D digitizing” و “اپتیک OPTIC” نامیده می شود ، این دستگاه ها مانند سیستم چشم عمل کرده و با تابش نور به اجسام و بازتاب آن به دوربینی که همچون چشم عمل میکند ابعاد قطعه را با دقت چند میکرون تشخیص داده و ابعاد را به صورت تعداد زیادی نقطه یا همان ابر نقاط (Cloud of points) در نرم افزارهای سه بعدی قابل استفاده نموده و امکان تبدیل ابرنقاط به سطح (Surface) و یا حجم (Solid) وجود دارد. می توان از ابرنقاط منحنی دو یا سه بعدی استخراج کرد و این منحنی ها در ایجاد سطح و حجم بسیار به کار می آیند .
مزایای دستگاه های اندازه برداری سه بعدی نوری نسبت به دستگاه های اندازه برداری CMM
1- سرعت اندازه برداری بسیار بالای دستگاه اندازه برداری نوری
2- اندازه برداری کل سطح (در دستگاه های – CMM فقط مقاطع مورد نظر ابعاد برداری می شود و اندازه برداری از کل سطح بسیار زمان بر است )
3- عدم لمس قطعه (مناسب برای قطعات نرم و اسفنجی)
4- اندازه برداری همزمان از تمام وجوه قطعه ( روی قطعه ، داخل و پشت آن )امکان جابجایی قطعه هنگام اسکن.
5- امکان اندازه برداری از قطعات کوچک و بزرگ با یک دستگاه ی اندازه برداری نوری )ابعاد دستگاههای CMM محدودیت ابعاد قطعه را مشخص میکند )
6- قابلیت جابه جایی دستگاه های اندازه برداری نوری ) در بسیاری از مواقع جابه جایی قطعات غیر ممکن و یا مشکل است و در این مواقع می توان دستگاه اندازه برداری نوری را به محل مورد نظر برای ابعاد برداری منتقل کرد ( اکثردستگاه های CMM ثابت هستند .
7- عدم نیاز به شرایط کارگاهی خاص نسبت به cmm ( دما ، لرزش ، گرد و خاک و . . .)
روش های اندازه برداری توسط دستگاه اندازه برداری نوری (Optic)
بسته به نوع قطعه از نظر پیچیدگی سطوح ، جنس قطعه ، دقت مورد نیاز و … از روش های مختلفی برای اندازه برداری استفاده می شود یکی از متداول ترین روش ها به شرح زیر است:
1- ابتدا سطح قطعه را از هر نوع آلودگی گرد و خاک و روغن پاک میکنیم
2- بر روی قطعه برچسب های کاغذی مطابق با شکل زیر می چسبانیم . این بر چسب ها دارای ابعاد مختلف می باشد.
این برچسب ها باید به گونه ای روی سطح جسم چسبانده شود که جابه جا و کنده نشوند چرا که بر اساس این نقاط ابرنقاطی که از هر زاویه گرفته می شود با هم جفت و جور می شوند زمان اندازه برداری باید تعدادی از نقاط در هر مرحله به صورت مشترک در دید دوربین باشد تا بر اساس آن شات های مختلف با هم یکی شوند .
3- با توجه به اینکه ابعاد برداری توسط بازتاب نور انجام می شود ، برای جلوگیری از خطا در اندازه برداری لازم است قطعاتی که صیقلی و دارای بازتاب نور شدید میباشد را با پودر مخصوص و سفید رنگ پوشاند این پودر توسط اسپری بر روی قطعات پاشیده شده و بعد از اندازه برداری قابل شستشو و پاک شدن می باشد
نکته : قطعاتی که دارای طول بلند و ضخامت کم می باشند و احتمال تغییر فرم آنها هنگام تغییر حالت آنها وجود دارد باید حتما توسط فیکسچرهایی مهار شوند و در غیر این صورت ابعاد برداری با خطا روبرو خواهد شد به عنوان مثال یک لوله دارای طول زیاد و یا یک گلگیر خودرو می توان نام برد (منظور از این قطعات ، قطعاتی است که بر اثر وزن خود تغییر فرم میدهند )
دیگر خصوصیات بعضی از دستگاه های ابعاد برداری نوری
1- دستگاه های اسکن تک دوربین امکان ابعاد برداری تا عمق بیشتر قطعات را ممکن می سازد
2- با تکنولوژی لامپ LED امکان ابعاد برداری در نور طبیعی و مکان های روشن امکان پذیر است نور آبی LED تنها نوری است که برای دوربین قابل شناسایی است بنابراین نورهای دیگر فیلتر خواهند شد و این در دقت کاربسیار پر اهمیت است
3- با در اختیار داشتن میز گردان متصل به دوربین و کامپیوتر امکان ابعاد برداری از قطعات تا وزن قابل تحمل میز ( معمولا بین 30 تا 300 کیلو) با سرعت و دقت بسیار بالا ممکن می باشد
4- با در اختیار داشتن میزگردان و تکنولوژی بالای دوربین امکان ابعاد برداری بدون چسباندن بر چسب ها ممکن است
5- امکان ابعاد برداری از قطعات با جنس های مختلف) نرم و سخت( با رنگ های مختلف به راحتی امکان پذیر است.
6- ابعاد برداری قطعات صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ به راحتی امکان پذیر است و با ترکیب سیستم فتوگرامتری ابعاد برداری قطعات خیلی بزرگ نیز به راحتی انجام می شود .
7- استخراج فایل ابرنقاط با فرمت های استاندارد و قابل شناسایی برای همه نرم افزارهای طراحی و مهندسی( فرمت STL رایج ترین فرمت است)
8- دقت دستگاه با دوربین کمتر از یک مگاپیکسل تا بالاتر از ده مگاپیکسل می تواند نیازهای مختلف در صنعت را جوابگو باشد.
دوربین فتوگرامتری چیست؟
با توجه به اینکه دوربین اسکن سه بعدی محدوده ای در حد اندازه لنز دوربین را در هر شات ابعاد برداری می کند و با چسباندن شات های مختلف کنار هم هندسه قطعات را بصورت ابرنقاط در اختیار می گذارد این نگرانی وجود دارد که در هنگام چسباندن شات ها ، خطایی ایجاد شود اما با استفاده از دوربین فتوگرامتری ، این نگرانی بطور کامل برطرف می گردد .
روش کار فتو گرامتری به این گونه است که از کل قطعه، عکسی با نقاط مرجع نصب شده بر روی آن، گرفته و این نقاط مرجع ، اجازه جابجایی شات ها را نمی دهد.مثالی ساده در این خصوص این است که: اگر شما میله ای 10متری داشته باشید و بخواهید آن را به تکه های 10 سانتی متری تقسیم کنید ( به صد قسمت مساوی تقسیم شود) و با ابزار بسیار دقیقی مثل کولیس هر 10 سانتیمتر یک خط بر روی میله رسم کنید، قطعه آخر یا کوتاه خواهد شد یا بلند ، چون خطاهای جمع شده ، در قطعه آخر نمایان می شود. اما اگر یک متر 10 متری داشته باشیم و روی میله قرار دهیم و تقسیمات را انجام دهیم ، قطعه آخر هم شرایط تمام قطعات دیگر را دارد و نه کوتاه میشود نه بلند ، دستگاه فتوگرامتری با دیدن طول کلی قطعه کمک می کند این مشکل برای قطعات بزرگ و طویل رخ ندهد.
“ضمانت عودت قطعاتی که جهت هرگونه خدمات تحویل شرکت کدافزار میشود،
حداکثر یک ماه پس از تاریخ تحویل پروژه خواهد بود و پس از آن هیچگونه مسئولیتی پذیرفته نمی شود.”
بدون دیدگاه